Salatka Cytrusowa
- duze i slodkie pomarancze (jeden na osobe)
- dorodne grejfruty zolte lub czerwone ( jeden na dwie osoby)
- swieza cytryna
- laska swiezej wanilii
- dwie lub trzy laski cynamonu
- dwie gwiazdki anyzowe
zrodlo wlasne |
Pomarancze i grejfruty "okroic ze skory", nastepnie kroic miedzy skorka wewnetrzna, tak aby uzyskac tylko miaz owocow. Z pozostalosci wycisna reszte soku. Obrane pomarancz i grejfruty, wraz z ich wlasnym skokiem przelozyc do jednego naczynia, dodac swiezo wycisniety sok z cytryny i wymieszac. Nastepnie, przekroic laske wanili i nozem zeskrobac srodek, dodac go do salatki. Na koniec dorzucic laski cynamonu i gwiazdki anyzowe, odstawic do lodowki na kilka godzin, aby owoce przesiaknely aromatem. Podawac w indywidualnych pucharkach.
Mus czekoladowy
Porcja na okolo 6 malych pucharkow
- 180 gr chekolady deserowej
- 150ml smietanki tlustej
- 3 jajka
- 2 lyzki brazowego cukru
zrodlo wlasne |
Czekolade rozpuscic na bardzo wolnym ogniu, wsypac cukier ,a nastepnie chwile ostudzic. Dodac trzy zoltka i dokladnie wymieszac. W drugiej misce ubic bialka na mocna piane (mozna dodac szczypte soli, aby lepiej sie trzymaly) Nastepnie do nalezy dodac ubite piane do wczesniej uzyskanej masy czekoladowej. Powinno sie to robic bardzo ostroznie i delikatnie. Tak wymieszana piane i krem, przekladamy do pucharkow i wstawiamy na minimum 4 godziny do lodowki.
Mus czekoladowy nadaje sie do spozycia maksymalnie 24 godziny po jego przygotowaniu, gdyz zawiera surowe jajka. Pozniejsza konsumpcja moze grozic zatruciem
Zycze Wam slodkich wieczorow czekoladowo- cytrusowych i slodkiego tygodnia!!!