czwartek, 16 października 2014

Jesienne gotowanie - szybko, latwo i smacznie!

Jako calkowicie zabiegana konieta, i matka dwch wyjatkowo aktywnych dziewczynek, wiecznie nazekam na brak czasu. Po mimo, iz jestem osoba niezwykle zorganizowana, ktora trzyma rodzine w ryzach, to ak naprawde nie wiem kiedy i gdzie, ale dzien przelatuje mi w tempie blyskawicznym. 
Dlatego tez, staram sie zawsze wymyslic i przygotowac obiady i kolacje, ktore nie wymagaja poswiecenia wielkich nakladow pracy, sa szybkie w przyzadzaniu i oczywiscie zdrowe. Dzis, podziele sie z Wami, dwoma przepisami kulinarnymi, ktore ostatnio wymyslilam, Tak jak wiekszosc moich przepisow, rowniez te, nie beda posiadaly dokladnych proporcji. Sami decydujecie, jaka ilosc, ktorych skladnikow macie ochote dodac. :)


Zasmazany ryz z warzywami:

skladniki

ryz (najlepiej dlugoziarnisty)
czosnek
chorizo
cukinia
pieczarki
swieza koperek
sol, pieprz, sszone ziola prowensalskie

Ryz ugotowac al dente. Na patelni zesmazyc osobno, pieczarki, cukinie i drobno pokrojony czosnek. Nastepnie podsmazyc chorizo, pokrojone w kosteczke, dosypac ryz, i dodac wczesniej usmazone wazywa. Dodac sol i pieprz do smaku, oraz ziola prowensalskie. Calosc doprawic drobno posiekanym, swiezym koperkiem





Zasmazany makaron z warzywami:

skladnkiki

makaron
marchewka
plaska fasolka
pieczarki
eszalotka
piers z kaczki
swieza kolendra
sol, pieprz,


ugotowany al dente makaron, podlac oliwa aby sie nie kleil. Na patelni, zesmazyc osobno drobno posiekana szalotke i pieczarki. Nastepnie podspazyc starta na grubych oczkach marchewke oraz pokrojona w kawalki plaska fasolke.Podsmazyc piers z kaczki pokrojona na malutkie kawalki. Wszystkie warzywa  oraz kaczke wymieszac razem na patelni, dodac sol, pieprz, Nastepnie dodac makaron. dporawic swieza, i drobniutenko posiekana koledra.




Wszystkim lakomczuchom zycze smacznego!

6 komentarzy:

  1. Super! Ryż zrobię jutro!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio przygotowuję podobne i bardzo mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje na pewno spróbuję na pewno, bo szybkie dania to tajna bron kobieca mam :) PS. Czy mogę dodać suszoną kolendrę?
    Pozdrawiam z mglistej i cieplej (na szczęście Warszawy) i życzę spokojnego dnia Aga

    OdpowiedzUsuń
  4. :)
    i musiałam wpisać w google co to jest chorizo ????
    już wiem
    jaką kiełbaska w Pl można by było to zastąpić
    :) chyba ze by była
    ryz serwuję w najbliższym czaasie :)
    fajnego weekendu
    pozdraiwam
    m.

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis ! a czym mogłabym zastapić chorizo? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, jednak ja nie o tym, rzuciłam okiem na Twojego bloga i będę do Ciebie zaglądała. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń