poniedziałek, 6 maja 2013

Majowy Brunch - szybkie gotowanie

Pierwsza czesc dlugiego weekendu we Francji zakonczona. Od srody rozpoczynamy kolejny dlugi weekend. A ja w biegu i zamieszaniu ostatnich dni nie maialm absolutnie czasu pisac. Ale dzis nadrabiam. I tak jak obiecalam, kolejny wpis gastronomiczny :)

Z okazji Swieta Pierwszego Maja Martin zaprosil do domu kolegow z pracy, poczatkowo mial to byc wiosenny gril, i takie tez mialam plany do wtorku wlacznie. Niestety pogoda pokrzyzowala nasze plany, tak wiec we wtorek o 18.00 okazalo sie ze mam dziesiec osob na obiedzie a z BBQ niestety nic nie bedzie. Postanowilam wiec przygotowac brunch, czyli posilek sniadaniowo obiadowy. Jest to bardzo wygodny sposob podejmowania gosci, gdyz mozna prawie wszystko przygotowac dzien wczesniej, a stol zastawic jedzeniem jeszcze przed przybyciem gosci, co daje nam mozliwosc spedzania czasu z nimi, popijajac winko, a nie szalejac w kuchni! Brunch jest niezobowiazujacy, lekki i zawsze bardzo przyjemny. Kazdy znajdzie cos dla siebie posrod wielu prezentowanych smacznosci. W menu mojego brunchu znalazly sie:
- viennoiseries 
- konfitury i nutella
- ser zolty
- sery francuskie od Fromagera
- wedliny wloskie typu coppa, salami, szynka parmenska
- kurczaczki w parmezanie
- keks oliwkowy
- pomidory z mozzarella
- losos wedzony
- pasta z sera koziego
-pomidorki i rzodkiewki
-salata zielona 
a na deser placek czekoladowy i truskawkowe pucharki.

A wiec kilka przepisow latwych i dosc szybkich do wykonania


Keks Oliwkowy


200 gr maki wymieszac z saszetka proszku do pieczenia


Przygotowac 200 ml oliwy, 200 ml mleka, i 3 jajka


Produkty przelozyc do miksera i wymieszac dokladnie na wolnym programie


Przygotowac pokrojone drobno oliwki czarne i zielone, swiezy bekon w cienkie kawaleczki i 200gr tartego sera typu Gouda


Dodawac stopnowo, delikatnie mieszajac w kolejnosci, ser, beko, oliwki



 Przelozyc do malych foremek lub jednej wiekszej. Piec okolo 40/50 minut w temperaturze 180C



 Mozna podac zimne, lub letnie (podgrzane w mikrofali) Nalezy koniecznie pamietac o przykryci gdyz keksy szybko wysychaja



Kurczaczki w parmezanie


Piersi z kurczaka pokroic na malutkie i cienkie kawaleczki, nastepnie rozbic


Przygotowac jajka z mieszanka ziolowa typu bazylia, czosnek granulowany, galka muszkatalowa, kruszone suszone pomidory, oregano, sol, pieprz, oraz w drugim talerzu parmezan z bulka tarta drobno mielona w proporciji 3/4 parmezanu


Smazyc na glebokiej oliwie z dwoch stron, do uzyskania koloru zlotego


Przy kazdej porcji zmieniac koniecznie oliwe!


 Pozostawic do odsaczenia na grubych recznikach papierowych. Podawac zimne z majonezem lub dipem.



Pasta z koziego sera


Ser kozi typu bialy o kremowej konsystencji wymieszac z tarta na drobnych oczkach rzodkiewka, starta mloda cebulka, jej posiekana natka i szczypiorkiem.



 Doprawic sola, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Przygotowac max na 3 do 4 godzin przed podaniem, gdyz rzodkiewka puszcza wode!



Placek mocno czekoladowy



Kostke masla 200 gr i tabliczke czekolady deserowej 200 gram rozpuscic na wolniutenkim ogniu


Dosypac brazowego cukru ( ja sypie 1/3 szklanki) ciagle mieszajac, nie wolno zagotowac bo sie czekolada przypali.

Dosypac 1/2 szklanki pokruszonysz pralinek i ostudzic


Wbic 5 calych jajek wolno mieszajac


 Dosypac lyzke maki, mieszajac uzyskacie mase typu budyniowa


Wstawic do ROZGRZANEGO na 190C piekarnika na dokladnie 22/23 minuty


Placek najlepiej smakuje jesli jest przygotowany 24 godziny przed spozyciem.



Truskawki przygotowalam tak jak ostatnio, tylko ze bazylie zastapilam swierza mieta, a cytryne limonka zielona. Bardzo fajna wersja, orzezwiajaca, polecam!

A oto caloksztalt brunchu





 Milego gotowania zycze, i obiecuje, ze podam przepisy na wszystkie pasty, ktore wykonuje, gdyz wzbudzily one wiele zainteresowan :)





17 komentarzy:

  1. O RANY jakie pyszności!Placek czekolady mega!I keks oliwkowy! Zdolnaś.

    OdpowiedzUsuń
  2. pychota! mam nadzieje ze ten deser z truskawkami przygotujesz w lipcu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pychota! wyglada mega smacznie! Pasta z koziego sera brzmi zachecajaco. Czekam na dalsze kulinaria.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie to wszystko wygląda. Moze spróbuję kiedyś zrobić te babeczki oliwkowe. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. "Ja cię kręcę" - toż to wytworne przyjęcie, a nie żaden brunch :) Same pyszności i smakołyki.oprócz pasty z koziego sera ( nie lubię kozich przysmaków )wszystko by mi smakowało :) Jesteś niewiarygodnie uzdolniona kulinarnie :)zazdroszczę , bo gotowanie nie jest moją życiowa pasją.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zakochałam się w Twoim ...robocie kuchennym :) prześliczny! przepis na oliwkowy keks w formie muffinek już sobie zapisałam i postaram się przetestować przy jakiejś okazji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki wielkie! Dostałam na nowe mieszkanie od męża jak sie wprowadziliśmy. Był moim marzeniem od bardzo dawna!!!

      Usuń
  7. ale masz polot w kuchni!! bbede musiala sie Toba zainspirowac bo sama gouje bardzo malo

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrób taki placek czekoladowy jak przyjedziemy plis :) na pewno jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Patrze na to jedzenie i wpadlam na pomysl,zeby zorganizowac piknik polonii w Paryzu i bedziemy mogli wszyscy sprobowac twoich i nie tylko twoich oczywiscie specjalow.Mam nadzieje ze pomysl sie spodobal i dojdzie do jego realizacji.
    Milego popoludnia;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny pomysł :), służący integracji i nawiązywaniu kontaktów :) trzymam za was kciuki.!!!!!

      Usuń
    2. boga! jak dla mnie to super!mam nadzieje, ze uda Ci sie cos zorganizowac! ja jestem chetna :)

      Usuń
    3. Ciesze sie ze pomysl sie spodobal;)Ja mam ostatnio duzo czasu wiec co do dnia, godziny i miejsca jestem w stanie sie dostosowac tylko, ze malo zainteresowanch!! ale moze sie uda czas pokaze.

      Usuń
  10. Mmmmm, smakowicie to wszystko wygląda.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. pięknie smacznie i kolorowo:-)
    Lubię to:)
    rybkę zrobiłam na świąteczny obiad 1 maja-bardzo nam smakowała,teraz biorę przepis na kurczaczka,paste i keks - czy naprawdę do keksu idzie aż 200 ml oliwy?
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety tak, wiem ze wydaje sie to bardzo ciężkie ale obiecuje ze nie jest. Jeśli damy mniej oliwy to klęsk będzie za suchy, ser żółty w trakcie pieczenia wysusza ciasto. Życzę miłego gotowania i smacznego!

      Usuń
  12. Keks oliwkowy brzmi bardzo ciekawie. Szybko i pożywnie. Trzeba ułatwiać sobie życie w naszych zagonionych czasach. Czekam na następne proste i szybkie przepisy.Pozdrawiam ze słonecznej i bardzo dziś ciepłej Warszawy.Aga

    OdpowiedzUsuń