We Francji, juz od kilku lat panuje moda na "verrine". Jest to rodzaj przystawki podawanej w ramach aperitif lub entre, serwowanej w malych szklaneczkach. Ogromna zaleta verrines jest to, ze mozna je przygotowac na kilka godzin przed przybyciem gosci. Verrines moga byc na zimno lub na cieplo, sa bardzo kreatywnym daniem, gdyz mozemy je tworzyc, udoskonalac i komponowac wedlug wlasnego gustu i smaku. W ubiegla sobote przymowalam gosci, jako przystawke zdecydowalam sie zaserwowac moje dwie ulubione verrines. Sa latwe i szybkie w przygotowaniu, doskonale jako lekki poczatek posilku. Ilosci i proporcje produktow potzrebnych do przygotowania tych malych szklaneczek, musicie okreslic sami, gdyz zalezy ona o ilosci osob ktore bedziecie czestowac, oraz wielkosci waszych verrines
Verrine Skandynawska
- jogurt grecki
- wedzony losos
- szczypiorek
- bazylia
- koperek
- sol, pieprz czerwony i czarny, odrobina galki muszkatalowej
zrodlo wlasne |
Jogurt doprawic przyprawami, dodac drobno pokrojony swiezy szczypiorek, swiezy koperek i swieza bazylie. Wszystko dokladnie wymieszac. Absolutnie nie zastepowac ZADNEGO ziola natka pietruszki!!!! Na dnie szklaneczki polozyc lososia pokrojonego w drobne paseczki, przykryc wczesniej przygotowanym kremem jogurtowym, nastepnie ulozyc kolejna warstwe lososia, i dopelnic kremem do brzegow szklaneczki. Calosc posypac kawalkami lososia, i oproszyc czerwonym pieprzem.
Verrine Brazylijska
-bardzo dojrzale awokada
- zolta cytryna
- krewetki (najlepiej swieze) sredniego rozmiaru
- pieprz, sol, oraz sol czarna
zrodlo wlasne |
Awokado zmiksowac do uzyskania lekkiego kremu, bez zadnych kawalkow i grudek. Dodac wycisniety sok z cytryny, sol i pieprz. Uzyskany krem przelozyc do verrinek, nastepnie obrac krewetki i udekorowac nimi szklaneczki. Posypac czarna, gruboziarnista sola.
Zycze smacznego i milej degustacji! W kolejnych wpisach przedstawie pozostala czesc Menu ktorym ugoscilam znajomych
Mniam! Rewelacja! Wydaje sie bardzo smaczne i niesamowicie latwe w zrobieniu. - Ula
OdpowiedzUsuńZgadam sie z poprzedniczka
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Szybkie i bardzo eleganckie.
OdpowiedzUsuńM,
Ciekawy sposób na podanie przystawki. Czekam na dalsza część menu.
OdpowiedzUsuńtrop bon ! miam miam
OdpowiedzUsuńAle fajne! Kupuję pomysł! I dziękuję ;-)
OdpowiedzUsuńO kuczę! Świetne, dzisiaj zrobię! ;)
OdpowiedzUsuńi teraz jestem glodna! Super to wyglada! :)
OdpowiedzUsuńNo to pieknie! Gratulacje - siedzac teraz przy biurku mam na wpol obsliniona klawiature :)
OdpowiedzUsuńJadlam i wiem , ze sa rewelacyjne. Poproszę o więcej takich prostych i latwych przepisow, a jednoczesnie tak wykwintnych. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSUPER !!!! Ja tez czekam , na więcej takich przepisów. :) Nienawidzę gotowania, a tu proszę, lekko, łatwo i przyjemnie :). Postaraj sie Mamo w Paryzu i wrzuć jakiś post z takimi przepisami :))))
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie - jak to się je? Widelcem? Łyżeczką?
OdpowiedzUsuń